Geloof het of niet, maar sinds ik enkel nog voor mijn eigen bedrijf werk, zit ik soms op zondagavond al te stuiteren en te kwispelen omdat ik de volgende dag weer aan de slag mag. Op zondag poets ik het huis, doe ik boodschappen en sleep ik mezelf naar de sportschool voor wat fitness. Allemaal dingen die ik, mwah… niet zo leuk vind. Ik heb dan op zondagavond oprecht zin in maandagochtend. Dat was wel eens anders. Hoe saai het weekend ook was, alles was beter dan werken. Man oh man wat zag ik in het verleden vaak op tegen de maandag…

Maandag was een hel…

Toen ik bij dat vervelende callcenter werkte, was de maandag een verschrikking. Mijn collega’s waren leuk, dat wel, maar verder stond alles aan het werk en het bedrijf me tegen. De uitknijppraktijken van niet doorbetaald krijgen bij ziekte, geen vakantiegeld ontvangen, geen pensioen opbouwen en na drie tijdelijke contracten er weer een half jaar uit moeten. De matige koffie. De ongeduldige bellers met hun rare vragen.
De laatste maanden bij het reclamebureau dat op omkiepen stond, waren ook verschrikkelijk. Op zondagavond had ik standaard buikpijn. Iedereen probeerde zijn eigen hachje te redden en daarbij werden de nodige messen in de nodige ruggen gestoken. Zelden zo’n opluchting gevoeld als toen ik daar ontslag nam.

Pure rijkdom

Ik realiseer me iedere week weer dat ik een bofkont ben die mag doen wat ze leuk vindt. Nee, het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Soms ben ik na drie versies van een tekst nog niet tevreden. Soms loopt een interview heel stroef. Soms draait mijn planning vierkant, zoals vorige week toen mijn toegangspas voor het industrieterrein waar ik een afspraak had niet meer bleek te werken en ik het veiligheidsfilmpje opnieuw moest kijken. Of ik beland met mijn auto in de sneeuw en strand vlakbij huis. Maar in 90% van de gevallen begin ik als een blij ei aan mijn werkweek.

Op maandag begin ik met het checken van mijn agenda en het maken van een prioriteitenlijstje. Wat wil ik vandaag zeker af hebben en welke taken komen daarna? Wat moet er aan het eind van de week absoluut klaar zijn? Ik neem een kop koffie, hang stroom aan mijn laptop, vis mijn schrijfblok uit mijn tas en ga aan de slag.
Het fijnste moment van de dag? Iets doorstrepen op dat prioriteitenlijstje omdat het klaar is. Of het nu maandag, dinsdag of woensdag is; voor mijn eigen bedrijf werken is pure rijkdom.

Hoe is jouw relatie met maandag?