De kerstdagen alweer voorbij. Het jaar bijna om. In 2023 was ik opnieuw te laat om mijn idee met kaarten, kleine cadeautjes en een leuke winactie uit te voeren. Dat komt hopelijk in januari. Organiseren en plannen voor anderen gaat me altijd goed af, deadlines van klanten halen is geen probleem. Maar iets organiseren voor mezelf… Oeps. Wat dat betreft verschilde 2023 weinig van de jaren ervoor.

Balans

2023 was zakelijk goed in balans, een dikke verbetering ten opzichte van 2022. De combinatie van gemiddeld 16 uur per week werken voor het LINKS-project en 20 uur voor Lieke Schrijft was perfect. Het lukte me bijna iedere week om de woensdagochtend vrij te houden om te gaan zwemmen. En ik begon bijna iedere werkdag met een wandeling. Ook in de regen, ook in het donker. En zelfs als regen en donker samen vielen (héél vaak de afgelopen weken) kreeg ik er energie van. Oude klanten bleven. Nieuwe klanten kwamen erbij. Met dank aan Muriel Snijders, Guy Borghouts en Patrick de Bot die mij voorstelden aan hele leuke mensen waar ik iets moois voor kon doen. Van brochure tot website en van blog tot boek. Hoogtepunt van mijn zakelijk jaar was het feest voor mijn 15-jarig bestaan in augustus. Nogmaals dankjewel aan iedereen die er was of die dag iets liet weten.

Zakelijk hoor je mij dus niet klagen. Privé ben ik dit jaar ook gezegend. Vrienden bleven vrienden. Niemand werd ziek. Niemand ging dood. Was het perfect? Nee, dat nou ook weer niet. Mensen die ziek waren, werden niet beter. Relaties die schuurden, zorgden voor schaafwonden. En sommige vrienden zaten zo slecht in hun vel dat ik me regelmatig zorgen om ze maakte. Maar ik mag in mijn handjes knijpen. Ik reisde, lachte, proostte, knuffelde en danste. Ik las prachtige boeken. Ik genoot.

Volgend jaar

Januari is altijd rustig en het ziet ernaar uit dat 2024 zelfs bijzonder stil begint. Ik vind het prima. Misschien eindelijk mijn website eens actualiseren. Of een pensioenbelegging starten. Kleuren in het kleurboek dat ik met kerst kreeg. De 16 uur die ik niet meer voor LINKS werk omdat het project klaar is, zijn nog niet structureel gevuld. Maar daar maak ik me niet druk om. Tot nu toe kwam het altijd goed.

Ik heb heel veel zin om weer voor een gemeente te werken, omdat communicatie er breed en invloedrijk is. Daar word ik blij van. Maar dat is waarschijnlijk nog niet voor meteen. Dus heb je komende maand tijd over en behoefte aan een goed gesprek? Ik zit er vanaf 8 januari klaar voor! Leuk om het samen over taal, tekst en toekomst (of andere dingen) te hebben onder het genot van een kop koffie of thee.

Dankjewel aan wie er met en voor mij was in 2023, zakelijk én privé. Zonder jou was het jaar niet half zo mooi en goed geweest. Ik wens je een fenomenaal, feestelijk, fantastisch fijn 2024!

Liefs,
Lieke

 

Buiten mijn bubbel…

[Over het jaar 2023 in Nederland en op wereldschaal ben ik wel verdrietig. Inflatie en graaiflatie. Het kabinet dat viel. Politici die vertrekken zonder hun demissionaire taak af te maken. Het mes in de rug van Eric van der Burg, zo ongeveer de enige VVD’er die ik sympathiek vind. Geert Wilders en Javier Milei die zich vrolijk in het rijtje aansloten bij migratie-is-alles-schuld-predikers-met-macht Meloni en Orban. De “deal” met dictatuur Tunesië. Een klimaattop in Dubai. Soort van vergeten oorlogen in Jemen, Syrië en Ethiopië. De iets minder vergeten oorlog in Oekraïne. En de verse oorlog in Gaza. Vrouwen hadden in Afghanistan en Iran voor 2023 al niets te lachen en dat werd beslist niet beter. De kerstgedachte leek dit jaar misplaatster dan ooit.]