“Hoe lukt het jou om zo veel boeken te lezen?”, wordt me vaak gevraagd als ik weer eens enthousiast loop te ratelen over een boek dat zich via mijn hoofd in mijn hart heeft genesteld. Meestal gevolgd door “Ik heb daar geen tijd voor met mijn baan, mijn huis, mijn kinderen.”
Het antwoord op de vraag is simpel. Ik kies ervoor om veel te lezen. Het kost me geen enkele moeite om dat vol te houden. Lezen is naast schrijven mijn favoriete bezigheid ter leering ende vermaeck.
(Geen) gewoonte
Lezen voor het slapengaan is al sinds groep 3 een gewoonte. Eerst stiekem met de zaklamp onder mijn kussen, nu met een mijn ‘eigenste’ nachtlampje aan voordat de leuke jongen uit de trein naast me in bed kruipt. Toen ik nog iedere dag met de trein ging werken, zat er altijd een boek in mijn tas. Was ik op het eindstation, maar was het hoofdstuk nog niet uit, dan ging ik op het eerste de beste bankje zitten om verder te lezen. Nu ik vaker met de auto moet dan met de trein, vergeet ik veel te vaak een boek mee te nemen als ik de deur uitga. Het zou toch niet zo moeilijk moeten zijn, ik stop ook iedere morgen mijn broodtrommel, dopper en fruit in mijn tas.
Inkijkjes en metaforen
Ik word er blij van om in andermans hoofd te kijken, hoe gruwelijk het er ook aan toegaat in die schedel. Zoals bij de moordenaars die door de boeken van Henning Mankell en Arne Dahl paraderen. Ik geniet van mooie metaforen en grappige beschrijvingen, zoals Thijs Zonneveld die vaak gebruikt in zijn columns en boeken ‘onder zijn ogen wallen zo diep dat het echoot’. Ja, ik lees dingen van Thijs Zonneveld terwijl ik niets heb met sport en ik de mensen waar hij over schrijft vaak niet ken. Ik lees hem puur vanwege zijn taalgebruik.
Bovendien maakt lezen me een betere schrijver. Boeken geven me nieuwe inzichten, waardoor ik ineens een andere invalshoek weet voor dat artikel waar ik al uren op zit te zwoegen. Boeken bieden een hele reeks aan synoniemen, voor woorden die ik anders te vaak gebruik. Moet ik het wel meteen opschrijven, anders ben ik het de volgende ochtend weer vergeten. Daarom ligt er standaard een pen en een notitieblok op mijn nachtkastje. Ook handig voor het vastleggen van dromen.
Lukt het jou om veel te lezen? En waar ligt het aan als het je niet lukt?