Zijn woordspelingen zijn soms erg flauw en ik ben het niet altijd met zijn muziekkeuze eens, maar Gerard Ekdom is al jaren één van mijn favoriete dj’s. Die man houdt zó veel van muziek en weet er zó veel. Ik krijg altijd goede zin van zijn enthousiasme. Hij is de leuke jongen uit de trein in het kwadraat. Of zoals mijn lief zelf zegt: “Ekdom is een encyclopedie, ik ben de samenvatting.”

Afgelopen zaterdag, op weg naar festival De Beschaving, begon ik in Ekdom’s boek Ik zal kijken wat ik voor je kan doen… Een boek vol jeugdherinneringen en sentiment, vol heerlijke anekdotes en bijzondere muziekweetjes. De details die hij zich herinnert over waar, hoe laat, en uit welk rek hij een bepaald singeltje heeft gevist, zijn ongelofelijk! Na twee uur in de trein, was ik al over de helft.

Voor wie geen taalpuristje is, is het boek een absolute aanrader. Voor mijn ‘soortgenoten’ is het document een tikkeltje frustrerend. Ik beet af en toe heftig op mijn lip om niet hardop te vloeken. De eindredacteur heeft overduidelijk liggen slapen. Wat een typ-, taal-, en stijlfouten! Een heel groot compliment aan Ekdom dat ik vandaag op de terugweg twee uur lang ben blijven lezen. En dat terwijl ik behoorlijk moe was na een hele dag zon, bier en muziek en ik normaal gesproken zelfs in klaarwakkere conditie geen enkele moeite heb met slapen in de trein.