Mensen interviewen om daarna een mooi verhaal te schrijven. Een bijeenkomst bezoeken en daar een sprankelend verslag van schrijven. Spelfouten uit andermans teksten halen. Dat is wat ik kan. Wat ik graag doe. Wil blijven doen. Maar ik wil mijn talent graag uitbreiden.

Poëzie kan zo krachtig zijn, zo raak. Met weinig woorden je hart uitstorten. Iets observeren en met zorgvuldig gekozen woorden het beeld op zijn kop zetten. Ik vind dat zo knap. Dat wil ik kunnen.

En rekenen. En ergens de weg terugvinden. Oh ja en zingen, dat wil ik ook heel graag kunnen. Er is geen multitalent aan mij verloren gegaan.

Tijdens de Nederlandse les koos ik als lievelingsgedicht Jonge sla van Rutger Kopland. Omdat het kort was en ik erom moest lachen. Veel verder ging mijn analyse niet.

Jonge sla

Alles kan ik verdragen,
het verdorren van bonen,
stervende bloemen, het hoekje
aardappelen, kan ik met droge ogen
zien rooien, daar ben ik
werkelijk hard in.

Maar jonge sla in september,
net geplant, slap nog,
in vochtige bedjes, nee.

Later besprak ik samen met D. bij dezelfde docent de liedtekst Als het vuur gedoofd is van Acda en Munnik. Ik houd van die tekst. Al word ik er ook een beetje verdrietig van. Mijn papa zei eens tegen mij dat hij het gevoel van het gedoofde vuur en de wolven wel herkende. De bespreking werd een afgang, want D. had niet eens de hele tekst gelezen. De ‘kist van gevoerd vurenhout’ kwam voor hem als een verrassing.

En Herman mag voorop
Heeft het als enige niet koud
Want hij gaat strak gekleed
In een kist van gevoerd vurenhout

Vanmorgen, tijdens mijn ochtendwandeling in de zon, ontstond een gedicht. Of iets wat daar op lijkt. Ik ben niet tevreden over het ritme. Ik speel te weinig met de taal. Maar het zorgt er wel voor dat ik net keek naar een cursus poëzie schrijven. Misschien ga ik dat wel doen.

De Disney-prinses

Komt er een dag
Waarop mijn hart
Niet krimpt
Als jij haar
Opwacht met een knuffel

Komt er een dag
Waarop geen spijt
Meer klinkt
Geen verdriet in
Mijn stem die zwijgt

Komt er een dag
Waarop ik zeg
Ga maar
En jij vertrekt
Terwijl ik blijf staan
(Zorgeloos, met twee voeten stevig op de grond)

Komt er een dag
Waarop ik lach
Omdat zij
Samen met jou
En ik zonder schrik

Of komt er een dag
Waarop niet ik
Maar zij
Achter onze voordeur
Staat met open armen

Het eten is klaar
De tafel gedekt
De wijn
Staat al koud
Straks nog een film?
(Disney natuurlijk, of een musical)