“Schelden doet geen pijn”, zeiden mijn ouders regelmatig toen ik klein was. Bijvoorbeeld die keer dat ik me beklaagde over het meisje uit groep 8 dat me inwreef dat ik dom was. We zaten in een combinatieklas toen en de kinderen van groep 7 hadden net verkeersexamen gedaan. Ik zag pas dat er ook twee vragen op de achterkant stonden, toen ik het boekje met examenvragen teruggaf aan de agent. Ik smeekte hem nog om de papieren terug te geven, maar hij weigerde. Ingeleverd was ingeleverd.
Buikpijn
Na een halfuur buikpijn was het zo ver. Het aantal vragen dat je fout had, werd hardop voorgelezen in de klas. Ik was geslaagd, met drie fouten. Maar dat meisje uit groep 8 zei dus dat ik dom was. Zij had het afgelopen jaar maar één fout gemaakt. Ik durfde niet te antwoorden dat ik ook maar één fout gehad zou hebben, als ik de achterkant van het examen had ingevuld.
Woorden hebben impact. Zelf had ik als kind liever een draai om mijn oren, of die vreselijke knijpvingers in mijn nek, dan een preek. Want van een preek kreeg ik of een groot schuldgevoel of ik vond de verwijten onrechtvaardig en dat was nóg erger. Omdat ik nooit de goede woorden kon vinden om mijn ouders van hun ongelijk te overtuigen.
Opgeheven vingertjes
En schelden doet wel degelijk pijn. Of je de woorden nu recht in je gezicht krijgt of er in geschreven vorm mee om je oren wordt geslagen. In dit digitale tijdperk heeft schelden een hele nieuwe dimensie gekregen. Vaak draait mijn maag zich om als ik zie hoe de gezichtloze massa met liefde en plezier klaarstaat om anderen compleet af te fakkelen. Lekker onberedeneerd en ongefundeerd vingertjes wijzen op internet. Liefst met caps lock aan en een heleboel uitroeptekens.
Woorden hebben impact. Gelukkig ook in positieve zin. Met de juiste woorden, kun je je onderscheiden van de concurrent, opvallen bij de klant, gezien worden door de twijfelaar. Goed gekozen woorden die daarom geen caps lock of uitroeptekens nodig hebben.