advertentie-web
Ik ben druk bezig met het organiseren van een debat over vluchtelingen voor Vereniging Mondiaal Beleid. Het idee voor de titel ‘Welkom of wegwezen?’ kreeg ik door dit artikel in de krant. Beter goed gejat dan slecht verzonnen, als je maar aan bronvermelding doet. Verschillende organisaties hebben onder dezelfde titel inmiddels activiteiten georganiseerd. En dat is niet voor niets.

Dat het een goede titel is, bevestigde een gesprekspartner mij gisteren. Hij kwam in 1993 naar Nederland op de vlucht voor de oorlog in voormalig Joegoslavië. Na 22 jaar stelt hij zichzelf nog steeds af en toe de vraag of hij wel welkom is. “Als mensen me vragen of ik nog terug ga, vraag ik me altijd af of ze vinden dat ik terug moet.”

Ik hoop op een grote opkomst 10 december (Internationale Dag van de Rechten van de Mens) van allerlei soorten mensen. Mensen die al hun hele leven in de gemeente Sittard-Geleen wonen en mensen die pas net een woning in de gemeente hebben. Mensen die zich inzetten voor vluchtelingen en mensen die vinden dat de grenzen dicht moeten. Mensen die in de raad zitten voor een linkse partij en mensen die het gedachtegoed steunen op rechts. Want een debat is geen debat als iedereen het met elkaar eens is.

Mee discussiëren? Schrijf je hier in.