Op 11 augustus word ik 43. Op 28 augustus bestaat Lieke Schrijft 15 jaar. Dat porseleinen jubileum vier ik op 25 augustus. Met een paar oud-collega’s die belangrijk voor me waren, met een heleboel klanten en natuurlijk met de leuke jongen uit de trein. Zonder hen was mijn bedrijf nergens. Ik kijk er enorm naar uit om iedereen te verwelkomen bij Het Front. Zoals je op onderstaande foto ziet, heb ik er het gras alvast gemaaid.

Vijftien inzichten uit de afgelopen vijftien jaar:

 1. Ouder worden is confronterend, maar het alternatief is nog veel erger: niet ouder worden. Dus hoera voor 43 en hoera voor 15.
 2. Het kan. Jezelf geen ondernemer vinden of voelen en er toch best goed in zijn.
 3. Gekke oorbellen of opvallende schoenen zijn goede ijsbrekers.
 4. Als het geen “hell yeah!” is, zeg dan nee.
 5. Het leven is te kort om wekelijks te poetsen of een kapsel te hebben waaraan je ‘s ochtends meer dan vijf minuten werk hebt.
 6. Een leven zonder problemen, ziektes of drama’s is geen recht. Het is geluk.
 7. Vergelijken is geen goed idee. Heb je net superveel moeite gedaan om van nooit bewegen naar vijf kilometer hardlopen te komen, ontmoet je iemand die bezig is aan een achterwaartse dubbele triatlon door de woestijn met extra bepakking op haar rug. Het maakt niet uit. Laat je niet ontmoedigen.
  Dat geldt ook voor je bedrijf. Heb je voor het eerst meer dan 1.000 euro omgezet in een maand, roept er op LinkedIn iemand dat er 10.000 per maand binnenkomt en dan ook nog als passief inkomen. Het zal wel. Andere mensen mogen nooit een reden zijn om te denken dat jouw successen het vermelden niet waard zijn.
 8. Vier je successen. Dat je bedrijf 15 jaar bestaat bijvoorbeeld 😉

 1. Een wandeling is het beste begin van de dag. Op de tweede plek: koffie en de krant.
 2. Een dag niet gelezen, is een dag niet geleefd.
 3. Op een nieuwe werkplek is het altijd interessant om te zien wie vriendelijk is tegen de schoonmakers en het kantinepersoneel.
 4. Hoe vaker je iets doet, hoe minder stress je ervan hebt. Autorijden. Netwerken. Spreken voor publiek. Op de foto gaan. (Dankjewel Petra dat jij van een shoot iets leuks maakt).
 5. Het is nooit te laat om ergens mee te beginnen. Het beste moment om een boom te planten was veertig jaar geleden. Het tweede beste moment is nu.
 6. Niemand anders denkt zoveel na over jou als jijzelf. Er staat geen spotlight op je gericht. Andere mensen zijn vooral bezig met zichzelf. Ontspan!
 7. Je kunt niet alles oplossen voor een ander. Sterker nog, je kunt zelden echt iets doen. Maar je kunt altijd vragen stellen en luisteren naar de antwoorden.

Foto’s: Petra Niessen
Uitnodiging: Céline Poel