Ik schaam me diep dat ik me deze week liet oplichten. Er werd glashard tegen me gelogen en ik had het maar half in de gaten. Maar ik schaam me niet zó diep dat ik het voor mezelf houd. Als ik anderen kan behoeden van dezelfde stommiteit, doe ik dat graag.

Ik heb altijd sympathie voor belmeisjes. Omdat ik zelf ooit zo’n meisje was. Dat werd uitgebuit tegen een hongerloon en het bellen verschrikkelijk vond, zelfs als het alleen inbound was. Het meisje dat me belde klonk vriendelijk en ik verwachtte geen keiharde leugens. Ik verwachtte een beetje druk, zoals energiemaatschappijen en telecommaatschappijen dat ook doen. Maar ze verkocht zo veel onzin met zo veel overtuiging dat ik aan mezelf ging twijfelen.

Niemand vindt mij in een gids

Het meisje vertelde dat ik stond ingeschreven bij De Gouden Bedrijvengids. “Schrijf me dan maar uit”, antwoordde ik. En oh, oh, wat vond ik mezelf op dat moment gevat.
“Dat gaat niet, u staat al twee jaar ingeschreven en u bent te laat om voor het komende jaar uit te schrijven, vanwege de opzegtermijn.”
“Ik kan me echt niet herinneren dat ik me ooit heb ingeschreven, ik vind er nergens iets van terug.”
“Het was toen een aanbieding, vanwege corona. Twee jaar gratis en voor het derde jaar, nu dus, moet u wel betalen. Misschien kunt u zich dat niet meer herinneren.”
“Ik kan het me niet voorstellen dat ik toen ja zei. Ook al was het gratis. Waarom zou ik in een gids willen staan? Mijn klanten komen via LinkedIn bij mij, via andere klanten, of ze vinden gewoon mijn website. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand me vond via een gids.”

Waarom?

Lang verhaal kort. Ik was stom. Ik vond niets terug in mijn mailbox, maar ik had niet de tegenwoordigheid van geest om te checken of ik inderdaad al twee jaar in die gids sta, zoals het meisje bleef herhalen. En het lukte haar me over te halen ergens een digitale paraaf te zetten. Want als ik dat niet deed, zou mijn contract voor nog veel langer blijven doorlopen en werd het veel duurder. Waarom ik dat geloofde? Geen idee. Omdat ik nog een afspraak had en een deadline? Omdat ik niet scherp was? Omdat ik met niet kan voorstellen dat je blij bent met jezelf als je je geld verdient met leugens? Drie tellen later landde er een factuur in mijn mailbox. Pas daarna zag ik dat ik uiteraard NIET in die gids sta.

Dus lieve mensen: word je ooit gebeld door De Gouden Bedrijvengids, of gewoon De Bedrijvengids zonder het goud, beëindig dan zo snel mogelijk het gesprek! Er schijnt ook nog een net zo malafide MKB-variant van deze oplichters te bestaan.

Hier vind je verhalen van mensen die waarschijnlijk slimmer waren dan ik, toen ze te maken kregen met dezelfde onzin: https://nl.trustpilot.com/review/bedrijveng1ds.nl