De energieke businesscoach die mij letterlijk en figuurlijk in beweging krijgt, praat wel eens over ‘het vinden van je why’.  Ook bij netwerkbijeenkomsten en op LinkedIn komt het regelmatig voorbij. Wat is je waarom? Die ‘why’ heb je nodig om je te onderscheiden van anderen en om te weten waar je naartoe wil.

De achterliggende gedachte snap ik, maar ik ben nooit naar mijn waarom gaan zoeken. Ik doe wat ik doe omdat ik dat heel erg leuk vind en goed kan.

Ik heb het zo geregeld dat de omstandigheden waarin ik werk bijna ideaal zijn: zonder baas. Soms vanuit huis, soms bij een klant, soms ‘elders’ met of zonder vriendin, vaak vanuit m’n boomhutkantoor dichtbij een stadspark en omringd door andere ondernemers. Dus wat wil ik nog meer?

Ik weet niet waarom onze fantastische kapsters doen wat ze doen. Ik weet wel dat we voor beide dames met liefde van Maastricht naar Elsloo rijden. We zitten er blij in onze stoelen. Raken helemaal zen als ze ons haar wassen. Kletsen over het leven met eerst een kop koffie en dan een glas wijn en vlaai van onze bakker.

Ik weet niet waarom onze bakker doet wat hij doet. Ik weet wel dat hij een standbeeld verdient. Die pruimenvlaai, die puddingkruimelvlaai, die rijstenkersenvlaai… Het water loopt me in de mond terwijl ik dit typ. Wij nemen vlaai mee naar de kapsalon en niemand anders!

Ik weet niet waarom de vormgever/webdesigner waar ik veel mee samenwerk doet wat ze doet. Ik weet wel dat ze altijd razendsnel reageert en dat mijn verhalen altijd perfect in de door haar ontworpen nieuwsbrieven passen. En ik vind het leuk dat ze altijd haar kleurrijke zelf is.

Ik weet niet waarom mijn boomhutgenoot en fenomenale ijzervormgever doet wat hij doet. Wel dat ik zijn ogen zie stralen als hij zijn ijzeren landschappen aan anderen laat zien. En dat ik blij ben dat ik juist met hem een ruimte deel.

Ik heb ze nooit gevraagd naar hun why. En niemand heeft mij ooit gevraagd naar mijn waarom. Wel naar m’n uurtarief. Naar andere klanten. Naar hoe lang ik al schrijf. En of ik ook boeken schrijf.

Nu ik er zo over nadenk. Ik heb geen waarom, geen missie en geen visie. Of in ieder geval heb ik er nooit echt naar gezocht. Ik zoek al genoeg op een dag. Meestal mijn sleutels. Of mijn telefoon.