Over Lieke

Lieke-Rijkx

De vrouw achter Lieke Schrijft ben ík, Lieke Rijkx (1980). Ik ben dat kleine meisje dat zodra ze het alfabet leerde met haar neus in de boeken zat en verhalen schreef. Dat meisje dat op haar eigen verjaardagsfeestje, uiteraard ná de taart en de cadeaus, met een boek in de schuur ging zitten. Mijn eerste dagboek dateert uit 1989. Daarna begon ik verhalen te schrijven om voor te lezen in het kringgesprek op school. De kinderboeken in de bibliotheek had ik voor het einde van de basisschool al bijna allemaal uit. Ik was een boekenwurm, een rupsje nooitgenoeg. Toch had ik toen nog geen ambitie om tekstschrijver te worden. Ik wilde immers Ronja de Roversdochter worden, of Pippi Langkous.

Ik was één van de weinigen die niet moeilijk deed over de leeslijsten bij de taalvakken op de middelbare school. Sterker nog, voor mijn Nederlandse eindexamen had ik wel drie lijsten in kunnen leveren. De bètavakken kreeg ik daarentegen niet onder de knie. Hoe interessant ik natuur- en scheikunde ook vond, ik haalde er nooit een voldoende voor. Dus toen ik na mijn opleiding journalistiek mijn eerste grote mensen baan kreeg, als copywriter bij Van Zandvoort Media Management, was ik ontzettend bang om de mist in te gaan. De grootste klanten van dat communicatiebureau? DSM, Sabic en Boels.

Wat bleek? Goede vragen stellen, goed luisteren en hoofd- van bijzaken onderscheiden, zijn mijn belangrijkste vaardigheden. En ik schreef over naftakrakers, hogedruk polyethyleen, octrooien en bouwkranen alsof het niets was. In de jaren die volgden kwamen daar nog een hoop complexe onderwerpen bij, zoals softwareontwikkeling, nanotechnologie en massaspectrometrie. Maar ik zit niet alleen in de ’technische hoek’. Ik schrijf webteksten voor ondernemers van allerlei pluimage, personeelsbladen voor een zorgorganisatie, blogs voor een ict-bedrijf, nieuwsberichten voor WijLimburg en digitale nieuwsbrieven voor maatschappelijk werkers. Om een paar dingen te noemen. Wat mag ik voor jou schrijven?

Alle soorten tekst

Nieuwsberichten, speeches, interviews, persberichten, blogs, jaarverslagen, samenvattingen, aanbevelingen, social media berichten… Wat voor tekst je ook zoekt, ik schrijf ‘m graag voor je.

Ik bouw jouw brug

Ik ben tekstschrijver én bruggenbouwer. Want een tekstschrijver bouwt bruggen. Tussen jou en je klant. Tussen jou en je medewerkers. Tussen zorgverlener en cliënt. Tussen overheid en burger.

Doe wat je leuk vindt

De belangrijkste les die ik als ondernemer leerde: doe wat je leuk vindt en waar je goed in bent en besteed de rest uit. En dus bouwde Debbie mijn website, ontwierp Céline mijn logo en maakte Petra een deel van de foto’s op deze website. Ook heb ik een uitstekende boekhouder en een aantal fantastische schrijfcollega’s die ik met een gerust hart mijn klanten toevertrouw als ik op vakantie ga of als ik het juist heel druk heb.

Word je moedeloos als je eraan denkt dat je eigenlijk zou moeten gaan bloggen? Lig je ’s nachts wakker omdat je social media een winterslaap houdt? Doe je dagen of zelfs weken over het vullen van je website? Weken die je ook had kunnen besteden in iets waar je wel lol in hebt en ook nog geld mee verdient? Besteed je schrijfwerk uit aan een tekstschrijver!