Een vlotte oneliner bedenken over een nieuw product? Meewerken aan een overheidscampagne? Een scriptie redigeren? Verslag doen van een evenement (als dat weer zou kunnen!)? Een artikel schrijven voor een vakblad? Allemaal geweldig, ik ga er graag mee aan de slag. Maar natuurlijk heb ik mijn voorkeuren voor bepaalde opdrachten.

Wat ik bijvoorbeeld erg leuk vind, is het herschrijven van ingewikkelde, formele, vakinhoudelijke teksten voor Jan met de pet.

Wollige woorden werken niet

Niemand start zijn of haar werkdag met de gedachte: vandaag ga ik eens lekker wollig schrijven! Toch kom ik dagelijks teksten tegen die ik drie keer moet lezen voor ik begrijp wat er staat.

Laatst ontving ik een mailtje: ‘Tot op heden mocht ik geen klachten ontvangen betreffende dit onderwerp’.  Mijn vraag was of de bewoners van een zorginstelling tijdens de jaarwisseling last hadden van vuurwerk.

Waarom kom ik zo veel wollige teksten tegen? Ik vroeg het me al eerder af. Misschien is onzekerheid een aanleiding om zo moeilijk mogelijk te schrijven. Dat iemand denkt, laat ik maar zo veel mogelijk lange zinnen, ouderwetse uitdrukkingen en jargon gebruiken, dan geef ik de tekst autoriteit mee.

Dat soort teksten jagen je lezers meestal op de vlucht.

En juist complexe onderwerpen smeken om begrijpelijkheid. Denk aan verzekeringen, belastingen, juridische uitspraken, (arbeids)overeenkomsten, huurcontracten. Teksten die grote gevolgen kunnen hebben als ze verkeerd worden begrepen.

Tips

Wil je zelf aan de slag met ingewikkelde informatie?

  • Zet je lezer centraal. Schrijf niet voor jezelf en zeker niet voor Google.
  • Vertel je lezer wat hij/zij wil weten. Welk probleem los je op?
  • Vermijd jargon, vage woorden en wollig taalgebruik.

Liever een ervaren tekstschrijver inhuren om jouw informatie op een begrijpelijke, leesbare manier bij je doelgroep te krijgen? Laten zien dat je een expert bent maar geen zin of tijd om zelf te schrijven? Neem dan contact met me op. Ik help je graag.

 

Update
Een van mijn ooms reageerde op Facebook op deze blog:

“Ik lees je stukjes altijd met veel belangstelling. Ook dit weer over teveel moeilijke woorden in een tekst: helemaal met je eens, Lieke. Hoewel, bezondigen we ons daar niet allemaal onbeldoeld wel eens aan? Zo kom ik in jouw pleidooi voor eenvoudige taal bijvoorbeeld de volgende woorden tegen: redigeren, oneliner, formele, jargon, autoriteit, complexe… En toen had ik bijna zelf een woordenboek nodig…”

Hij heeft natuurlijk gelijk. Ook ik schrijf soms te ingewikkeld.  Zó moeilijk is het dus.